Credit capital de lucru sau investiţii

Credit capital de lucru sau investiţii

Capitalul de lucru este suma de bani şi de active pe care firma o utilizează pentru a-şi desfăşura activitatea, adică toate resursele necesare pentru a-şi acoperi: costurile operaţionale, salariile angajaţilor, plata chiriei şi alte cheltuieli curente.

În momentul în care afacerea nu-şi mai poate susţine, din punct de vedere financiar, operaţiunile curente, ea poate solicita un credit capital de lucru sau investiţii, pentru a-şi asigura lichiditatea.

Fie că este vorba de un SRL, SA, ÎI sau IF, acest tip de împrumut poate fi solicitat de la o instituţie financiară (bancară sau nebancară), respectându-se criteriile de eligibilitate impuse de creditor.

businessmen-team-financial-data-analysts-working-with-tablet-laptop-computers-data-graphs-together-plan-analyzing-projects-office

Creditul capital de lucru poate fi accesat de afaceri pentru finanţarea necesităţilor curente de capital de lucru în mai multe situaţii:

Dacă o firmă specializată în comerţul cu amănuntul are clienţi care, de obicei, plătesc în termen de 30 de zile, iar aceştia întârzie plăţile în ultima perioadă, acest lucru îi poate afecta fluxul de numerar. Până firma aşteaptă încasarea respectivelor sume restante, are nevoie de un ajutor pentru a-şi plăti furnizorii sau salariile angajaţilor. Problemele temporare de lichiditate pot fi rezolvate prin solicitarea unui credit de capital de lucru. În acest fel, agentul economic îşi va putea plăti la timp furnizorii şi va evita întârzierile sau penalităţile de plată, eliminându-se astfel blocajele de lichiditate.

Unele afaceri au perioade în care înregistrează venituri mai scăzute, dar costurile operaţionale rămân neschimbate. Un credit capital de lucru poate fi utilizat pentru a acoperi nevoile de lichiditate în acele perioade mai puţin profitabile.

Persoanele juridice pot solicita şi credit de investiţii, pentru creşterea şi expansiunea lor sau pentru achiziţionarea de materiale şi stocuri. Un exemplu ar fi o afacere în domeniul producţiei de mobilă, care intenţionează să-şi extindă operaţiunile prin deschiderea unui nou spaţiu de producţie. Ea poate solicita un credit pentru investiţii, cu ajutorul căruia să-şi acopere cheltuielile legate de achiziţionarea de echipamente şi utilaje sau de renovare şi amenajare a punctului de lucru.

Suma împrumutată şi termenul de rambursare a unui credit de capital de lucru pot să varieze în funcţie de afacere şi de instituţia financiară. Unele împrumuturi pot porni de la 20.000 de lei şi pot ajunge până la 1.400.000 de lei, iar termenul de rambursare poate varia şi în funcţie de domeniul de activitate. În general, perioada maximă de creditare este de cel mult 12-24 de luni.

De asemenea, în funcţie de condiţiile agreate cu banca sau instituţia financiară nebancara respectivă, întreprinderea poate alege cum să ramburseze creditul: în rate lunare, trimestriale sau semestriale. Graficul de rambursare poate fi alcătuit în funcţie de sezonalitatea încasărilor.

Structura de garantare este, de regulă, flexibilă în cazul acestor credite. În funcţie de suma împrumutată şi de situaţia financiară a companiei, poate fi vorba de: garanţie mobiliară pe conturi, bilet la ordin avalizat sau fideiusiune, ipoteci imobiliare sau mobiliare, garanţii oferite de fonduri de garantare etc.

Acest tip de credit este o resursă importantă pentru întreprinderi, pentru că le oferă stabilitate financiară şi siguranţa că pot desfăşura activităţile curente fără întreruperi şi într-un mod eficient.

Procesul de obţinere a acestui credit necesită însă eforturi, timp şi cunoştinţe, la care persoanele juridice pot fi deficitare. Un consultant în creditare este de un real ajutor, pentru că: evaluează necesităţile şi obiectivele afacerii, recomandă cele mai bune opţiuni de creditare, prin prisma experienţei şi a pregătirii, pregăteşte documentaţia necesară şi negociază condiţiile şi termenii creditului în beneficiul firmei.

 

Contactează-ne!